in

Un român a revoluționat traficul din New York, iar acum creează o strategie pentru București

Profesorul american de origine română Michael Horodniceanu a condus tot ce a ținut de transport în New York, inclusiv Poliția Rutieră, și a coordonat proiecte majore în valoare de zeci de miliarde de euro pentru metroul celui mai mare oraș american.

Românul care a revoluționat traficul din New York vine cu soluții pentru București și spune că primele schimbări nu vor necesita investiții.

Faptul că românii se află pretutindeni pe glob nu mai este de mult un lucru de care să ne mirăm, însă, faptul că românii impresionează la cele mai înalte nivele ne face să ne simțim tot mai mândri de compatrioții noștri și să ne dorim să ducem numele țării pe cele mai înalte culmi, amintind oamenilor că românii au o forță și o ambiție de nestăvilit.

Unul dintre românii care ne bucură inima atunci când spune cu drag că s-a născut pe plaiurile noastre mioritice este chiar Mihai Horodniceanu sau Michael ori Dr. H, cum este strigat acum. Cu câteva zile înainte de sfârșitul celui de-al doilea Război Mondia, pe 4 august, se năștea la București, într-o familie de evrei, Mihai Horodniceanu.

Până la vârsta de 16 ani a crescut ca un adevărat român, a urmat școlile românești și cursurile liceului Caragiale. La vârsta de 16 ani, împreună cu familia, a emigrat în Israel. Aici și-a continuat studiile în domeniul tehnic, marea sa pasiune și a absolvit facultatea de inginerie Civilă la Technion Israeli Institute of Technology.

Întâmplările vieții au făcut ca lucrurile să ia o altă turnură pentru el, astfel încât nu avea să-și facă meseria nici în țara mamă, nici în țara adoptivă. La scurt timp după absolvire a emigrat, tot împreună cu familia, în Statele Unite ale Americii.

Era începutul anilor ’70 când familia Horodniceanu se stabilea în America, iar Mihai se înscria la Columbia University care îl aștepta cu porțile deschise pentru a-și continua studiile. La finalul anilor de studiu, Mihai Horodniceanu obținea un Master degree în Management, iar ulterior un doctorat în Ingineria și Planificarea Transporturilor la NYU Polytechnic.

Acum inginerul român este cunoscut drept cel care pune în mișcare tot traficul din New York, venind cu  soluții pentru traficul sufocant din București.

Profesorul american de origine română Michael Horodniceanu a condus tot ce a ținut de transport în New York, inclusiv Poliția Rutieră, și a coordonat proiecte majore în valoare de zeci de miliarde de euro pentru metroul celui mai mare oraș american. Acum este profesor la New York University Tandon School of Engineering, conducând Departamentul pentru Inginerie Civilă și Urbană. 

Sursele spun că acesta va lucra împreună cu noul primar al Capitalei, Nicușor Dan,  pentru a îmbunătăți traficul bucureștean și nu își dorească să perceapă niciun fel de remunerație pentru acest lucru.

Potrivit Digi24.ro profesorul a vorbit despre tendințele pentru fluidizarea transportului în marile orașe.

„Direcția în care se merge este de a da prioritate pietonilor, celor care se folosesc de ceea ce noi numim transport activ – biciclete, chiar și mersul pe jos – nu folosirea de mașini particulare. Este important să ne sprijinim pe rețeaua de autobuze care trebuie să fie îmbunătățită, de piste de biciclete, care sunt foarte importante”, a spus el.

Mai mult decât atât, acesta consideră că Bucureștiul se aseamănă cu Parisul și vede câteva strategii ce pot fi aplicate cu ușurință. „Bucureștiul este la ora actuală într-o fază în care lumea se folosește mult prea mult de mașini particulare, nu există un mod în care oamenii să meargă până la un punct cu mașina, să o lase acolo și să se folosească de transportul public.

Bucureștiul, într-un fel, din punct de dezvoltare urban, arată mai mult ca Parisul decât ca New Yorkul, străzile sunt mai mici, dar sunt foarte multe locuri în care se pot face îmbunătățiri care să creeze posibilitatea unei mișcări mult mai fluide. Când am fost în București, am văzut că cel mai bun lucru era să merg pe jos sau să iau transportul public, altfel era absolut imposibil”, a spus el.

Ultima dată acesta a vizitat  România în urmă cu trei ani. Nelly Năstase a organizat un zoom meeting cu Nicușor Dan, în urma căreia primarul ales al Bucureștiului i-a cerut ajutorul și sfaturile pentru a fluidiza traficul din Capitală.

Recent, cu puțin timp înainte de alegerile locale, Nicușor Dan, în plină campanie electorală spunea cine este Mihai Horodniceanu și ne asigura că acesta și-a oferit ajutorul pro bono pentru a-l consilia în problema traficului sufocant din București.

What do you think?

Written by Moțoc Andreea

Comments

Lasă un răspuns

Loading…

0