in

Adrian Constantin a primit Premiul Wittgenstein, considerat Nobelul Austriei

Matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile şi curenţii din oceane şi atmosferă.

Matematicianul Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, a câștigat Premiul Wittgenstein, care este cel mai valoros premiu ştiinţific acordat în Austria. Premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei: în juriu fiind prezenţi doi laureaţi Nobel.

Matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile şi curenţii din oceane şi atmosferă.

El s-a ocupat de modelarea matematică a curenţilor şi valurilor care joacă un rol important în fenomenul climatic El Niño, dar şi în alte dezastrele naturale, precum tsunami.

Numeroase mişcări importante au loc în atmosferă şi oceane, care pot fi descrise ca şi curenţi sau valuri. Cu toate acestea, modelele anterioare au fost mult simplificate şi nu ţin cont de multe aspecte relevante din punct de vedere geofizic.

Cu premiul Wittgenstein, Adrian Constantin ar dori să închidă aceste lacune şi să ofere descrieri matematice detaliate ale proceselor fizice, scrie FWF, citat de Mediafax.

„Adrian Constantin a adus contribuţii inovatoare la matematica propagării valurilor”, a spus juriul START Wittgenstein în motovarea deciziei de a acorda premiul.

Printre cei mai citați oameni de știință din domeniul matematicii

Cercetătorul român s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timişoara, România, unde a urmat Liceul Teoretic Nikolaus Lenau.

Adrian Constantin este profesor la catedra de matematică a Universității din Viena din 2008. Domeniile de cercetare ale născuților din România includ ecuații diferențiale neliniare, parțiale în domeniul mișcărilor fluide și descrierile matematice ulterioare ale fenomenelor naturale. 

Începând cu 2010, Constantin a fost clasat printre „Cercetătorii de înaltă citare ai ISI” dintre cei mai citați 250 de oameni de știință din domeniul matematicii. 

Adrian Constantin a primit numeroase premii și onoruri, cum ar fi Premiul Göran Gustafsson de la Academia Regală Suedeză de Științe, Premiul Friedrich Wilhelm Bessel de la Fundația Germană Humboldt și o Grant Advanced ERC. 

Ca parte a unui proiect WWTF, el investigează în prezent valurile de apă cu distribuție de vortex care sunt relevante pentru predicția tsunamiilor.

sursa: Digi24.ro

What do you think?

Written by Moțoc Andreea

Comments

Lasă un răspuns

Loading…

0